Belügyi együttműködés keretében ukrán határőrök érkeznek Magyarországra, hogy tanulmányozzák a schengeni felkészülés folyamatát. A két ország belügyminisztériuma a szervezett bűnözés elleni küzdelemben is szorosabb együttműködést kíván a jövőben folytatni.

A belügyi együttműködés folytatásáról, illetve továbbfejlesztéséről írt alá megállapodást Lamperth Mónika belügyminiszter a Budapesten tartózkodó ukrán kollegájával. A közös nyilatkozat a terrorizmus, a nemzetközi szervezett bűnözés, az illegális migráció, az emberkereskedelem, a fegyver- és kábítószercsempészet elleni közös küzdelem irányát és lehetőségét jelöli ki. Lamperth Mónika az aláírást követő sajtótájékoztatón elmondta: kezdeményezte, az elmúlt évek tapasztalatai, valamint az új kihívások alapján tekintsék át a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló 1995-ös kormányközi egyezményt.

A belügyminiszter bejelentette: az együttműködés keretében még idén 10 ukrán határőrt fogadnak, akiknek átadják a schengeni felkészülés tapasztalatait. Nyikolaj Belokony ukrán belügyminiszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben a magyar rendőrség átalakítását is tanulmányozhatják. A következő két év teendőiről az ukrán belügyminiszter és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jegyzőkönyvet írt alá.

Az ukrán maffia magyarországi jelenlétére vonatkozó újságírói kérdésre Nyikolaj Belokony elmondta: a magyar rendőrség tíz olyan bűnözői csoporttal foglalkozott, melyeknek gyökerei Ukrajnába vezettek. Ugyanakkor az ukrán hatóságok az országukban öt bűnözői csoportnál tapasztalták a magyar jelenlétet.