Jogi kereteket teremtettek az eddig is meglévő jó együttműködésnek – így értékelték a magyar és a szlovák idegenrendészeti szervek vezetői a pénteken aláírt megállapodást. A BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója szerint az év második felében tovább nőhet a kérelmek száma.

Együttműködési megállapodást kötött szlovákiai társszerveivel a Belügyminisztérium (BM) Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala; a dokumentumot pénteken Budapesten írta alá Végh Zsuzsanna főigazgató, Bernard Priecel, a szlovák migrációs hivatal, valamint Michal Borgula alezredes, a határ- és idegenrendészeti rendőrségi hivatal igazgatója.

A megállapodás szerint a felek folyamatosan tájékoztatják egymást a hazai jogszabályokról és a statisztikai adatokról, egyeztetik szakmai álláspontjukat, kicserélik tapasztalataikat, továbbá biztosítják munkatársaik továbbképzését.

Végh Zsuzsanna elmondta: az idegenrendészet terén Magyarország és Szlovákia évek óta hasonló problémákkal küzd, ezért fontos, hogy a hivatalok kölcsönösen segítsék egymás munkáját. A megállapodásról – szlovák kollégájához hasonlóan – úgy vélekedett, hogy sikerült jogi kereteket teremteni az eddigi jó együttműködésnek. Bernard Priecel a két EU-tagállam közös érdekérvényesítését, illetve a szakértők felkészítését emelte ki.

Újságírói kérdésre Végh Zsuzsanna közölte: az elmúlt év hasonló időszakához képest 2004 első félévében 38 százalékkal csökkent a menedékjogot kérők száma. Ugyanakkor számítani kell arra, hogy ez megváltozhat, uniós tagságunk miatt ugyanis tranzit- helyett célországgá válhatunk – tette hozzá.

A legális migráció terén máris jelentős növekedés érzékelhető: hat hónap alatt 19 ezer tartózkodási engedély- és 4 ezer bevándorlási kérelem érkezett a hivatalhoz. Ez 30-40 százalékos emelkedést jelent, és a főigazgató szerint az év második felében folytatódik a tendencia. Továbbra is elsősorban a szomszédos országokból érkeznek a legtöbben, a kérelmezők körében nagyon magas a magyarok aránya, akik jellemzően családegyesítés vagy munkavállalás céljából szeretnének Magyarországon letelepedni.