Európában elsőként brit kutatók kaptak engedélyt az ún. terápiás klónozásra, vagyis arra, hogy őssejtek tenyésztése céljából emberi embriókat klónozzanak.

A hivatalos brit szerv (Human Fertilisation and Embryology Authority) a Newcastle városában lévő életkutató központnak adott engedélyt az eljárás kivitelezésére. A terápiás célú klónozás Nagy-Britanniában 2001 óta törvény által engedélyezett tevékenység, de az illetékes hatóságok eddig senkinek nem adtak zöld utat e tekintetben. A mostani döntés a BBC szerint markánsan jelzi Nagy-Britannia álláspontját a várhatóan ez év októberében megrendezésre kerülő ENSZ-vita előtt, ahol a tagországok az emberi klónozás szabályozásáról dönthetnek majd. Nagy-Britannia – és mintegy 30 további ország, például Franciaország, Belgium és Japán – azt szeretne elérni, hogy tiltsák meg az egész szervezet létrehozását célzó reproduktív klónozást, ám minden ország maga dönthesse el, hogy engedélyezi-e a gyógyászati célú terápiás klónozást.

Az Egyesült Államok kormánya nemcsak a reprodukciós, hanem a terápiás klónozást is be akarja tiltani, és ebben a szándékában 60 ország támogatja, elsősorban latin-amerikai és európai katolikus országok. Olaszország, Spanyolország, Portugália és Írország úgy tekintenek a gyógyászati célú klónozásra is, mint emberi életek elvételére. Az Egyesült Államokban főleg az abortuszellenes mozgalmak lobbiznak a teljes tilalom mellett, számos tudós azonban a kutatások folytatásának jogát követeli. Világszerte több mint 70 tudományos akadémia támogatja, hogy kísérleteket lehessen végezni a terápiás klónozás területén. A terápiás klónozás célja nem teljes emberi szervezet létrehozása, hanem embrionális őssejtek előállítása és tenyésztése gyógyászati (sejtterápiás) célból.

További részletek:
http://www.origo.hu/…ngedely.html