Módosítaná az Igazságügyi Minisztérium a rossz adósok nyilvántartásának rendszerét, a javaslatokat Bárándy Péter miniszter személyesen is elővezette az Országgyűlésben néhány hete.

Az IM egy igazságosabb rendszer kialakítására törekszik. Javaslataikból azonban várhatóan semmi sem jelenik majd meg abban a pénzügyi törvénytervezetben, amelynek most zajlik a parlamenti vitája, holott egy részüket az adatvédelmi ombudsman is fontosnak tartja.

Mind többen látják be, hogy a bankközi adós- és hitelinformációs rendszer (BAR) szabályozása reformra szorul, mivel a mai rendszer igazságtalan. Így vélekedett Bárándy Péter igazságügy-miniszter is egy parlamenti képviselői felvetésre. “Módosítani kell a nyilvántartás rendszerét, elsődlegesen el kell érni, hogy az adós előzetesen értesítést kapjon arról, hogy a nyilvántartásba-vétel veszélye fennáll” – mondta egy interpellációra adott válaszában. Alkotmányossági szempontból is indokoltnak látta ezt a lépést, ami jelenleg nem kötelező a bankoknak. Úgy vélte, a szabályozást úgy kell alakítani, hogy lehetetlené váljon a téves adatok felvitele a rendszerbe.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…