Minden eddigi mértéket túlszárnyaló összegről szóló kártérítési per indult az Egyesült Államokban az ország dohányipara ellen. Az amerikai kormány 280 milliárd dollár jogtalanul szerzett haszon visszafizetését követeli a multiktól, mivel azok a vád szerint manipulálták termékeik nikotintartalmát, hogy függőséget idézzenek elő fogyasztóiknál, növelve ezzel bevételüket.

Az amerikai kormány kártérítési pere megrendítheti az ország dohányiparát, amelyet meg nem engedett manipulációval vádolnak, mégpedig a dohánytermékekben lévő függőséget okozó nikotin mennyiségének manipulálásával. A vád szerint termékeikben a megengedettnél magasabb nikotinmennyiség fokozottabb függőséget okozva, több dohánytermék vásárlására ösztönözte a fogyasztókat, többletbevételt hozva ezzel a dohánygyáraknak.

A vád kiterjed arra is, hogy a multik ötven éve elhallgatták a dohányzás hatásáról készült tanulmányok eredményét, megfosztva ezzel fogyasztóikat az eredmények tudatában hozható szabad választás lehetőségétől. A kormány egy maffiatörvényre hivatkozva a dohányipar ötven év alatt felhalmozott, szerinte jogtalanul szerzett nyereségét pereli vissza. Frank Marine ügyvéd, az egyik vádló szerint a vád lényegét csalásra, megtévesztésre, és féligazságok mai napig terjesztésére alapozzák. Az ügyvéd szerint az egész mögött a jogtalan pénzszerzés deríthető fel.

A perben, amely több hónapra van kitűzve a vád 73 000 bizonyítékot kíván felsorakoztatni, valamint több száz tanút kíván megszólaltatni. A feleknek tizenkét hét áll rendelkezésére felépíteni stratégiáját. Így egyedül a bizonyítékok számba vétele 2005 márciusáig tarthat. A megvádolt dohánymultik tagadják az ellenük felhozott vádakat.