A személy- és vagyonőrök tevékenységét szabályozó törvénytervezet több esetben is olyan magatartásra kötelezné a vagyonőröket, amely a Btk. szerint bűncselekménynek minősül – állapította meg a tervezet kapcsán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet.

A vagyonőrök például erősebb jogosítványokkal rendelkeznének, mint a rendőrök. Egy bank őrző-védő szakembere például igazoltathatná a kuncsaftokat, és akár távozásra is felszólíthatná őket.

A mindenkori adatvédelmi biztos évek óta szélmalomharcot vív a pénzintézetekkel és hivatalokkal a kamerás térfigyelés miatt. A törvénymódosítás azonban – vélik a jogvédők – egyrészt megsérti a már régóta hatályos adatvédelmi törvényt, továbbá szöges ellentétben áll az Alkotmánybíróság iránymutatásaival, valamint az ombudsmani gyakorlattal. (Az AB júniusban minősítette alkotmánysértőnek a hatályos törvényt. A módosítást előkészítő BM a TASZ szerint egy újabb, az alaptörvényt sértő tervezetet alkotott.)

A jogvédők úgy vélik: olyan “szűklátókörű és egyoldalú szabályozás született, amely csak azt segítheti elő, hogy a vagyonőr szervezetekből néhány év alatt önkényeskedő magánrendőrségek fejlődjenek”. A BM-be mindeddig nem érkezett meg a szakvélemény, így nem kívánják kommentálni azt.