Magyarország nem lehet partner a munkaidő szervezésre vonatkozó irányelv olyan módosításában, amely a jelenleginél kedvezőtlenebb a munkavállalóknak.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének vezetője, Borsik János ezzel indokolta, hogy az oldal nem támogatta az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén azt a kormányzati törekvést, hogy Magyarország járuljon hozzá a munkaidő szervezésére vonatkozó uniós irányelv mielőbbi módosításához.

A változások lényege, hogy az ügyeleti időnek csak azon része számítana munkaidőnek, amely alatt tényleges munkavégzés van, az inaktív rész pedig pihenőidő lenne. A jogszabály vagy kollektív szerződés ugyanakkor ezt a részt is munkaidőnek minősíthetné. Herczog László munkaügyi helyettes államtitkár kiemelte: nincs és nem is lehet olyan törekvés, hogy a munkavállalók kedvezőtlenebb helyzetbe kerüljenek, ugyanakkor a kormánynak a gazdaság működőképességét is figyelembe kell venni.
Az ülésen a kormányzati oldal tájékoztatta a szociális partnereket a konvergencia program aktuális helyzetéről is. A zárt ülés után Wittich Tamás, a munkavállalói oldal soros elnöke annyit mondott, hogy garanciákat kértek az évi egy százalékos foglalkoztatás-javításra a kormányzattól és a szakszervezeti oldal fontosnak nevezte, hogy legyen előrelépés a közszféra modernizációs programjában.