Reálértékben csökken az idén a bírósági költségvetés – állítja a Magyar Bírói Egyesület országos elnöksége.

A szervezet közleménye szerint az Országgyűlés által megállapított mintegy 64 milliárd forint az infláció miatt reálértéken nem fogja elérni a 2004. évi szintet. Ezért vitatják a pénzügyminiszter, illetve a kormány álláspontját, amely szerint “ez az összeg a legszükségesebb fejlesztések megvalósítását is biztosítja”. Az egyesület elnöksége leszögezi: ismereteik szerint a bírósági épületek egy részének állapota és felszereltsége “már méltatlan a Magyar Köztársaság nevében történő ítélkezéshez”. A közlemény szerint a “kulturált környezet, a korszerű tárgyi feltételek megteremtése nemcsak a bírák jogos igénye, de ezt várják a jogkereső polgárok, az ügyfelek” is.

A költségvetési tárgyalások során Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a 64 milliárdhoz képest tízmilliárd forinttal magasabb összeget tartott indokoltnak. Már az egyeztetés kezdeti szakaszában értésére adták: bár a kormány a bíróság javaslatát köteles változtatás nélkül a parlament elé terjeszteni, a Ház ezt az összeget bizonyosan nem fogadja majd el. Az OIT ezért kényszerű kompromisszumot kötött (a 2004-es költségvetési vita során a kormány ajánlata és az OIT igénye között még csak ötmilliárdos különbség volt).

A bíróságok idei költségvetése mindezek ellenére 94 százalékkal több, mint 2002-ben volt, a növekmény jó részét azonban a bírák ötvenszázalékos fizetésemelésére, illetve az öt ítélőtábla felállítására fordították. Néhány, évek óta húzódó probléma megoldására azonban a büdzsé megkurtítása miatt az idén sem lesz lehetőség; ilyen például Fővárosi Bíróság bővítése és a Pest Megyei Bíróság korszerűsítése. Egyelőre a Fővárosi Ítélőtábla sem költözik, bár a kormány korábban kilátásba helyezte: a Néprajzi Múzeumot kiköltöztetik, és a bíróság visszakapja a Kúria épületét. Ehelyett marad a több százmilliós albérlet.