A móri mészárlás ügyét tárgyalta az a bíró, akit két hónappal ezelőtt írásban fenyegettek meg – értesült a HavariaPress. A hírügynökség információit Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese is megerősítette.

Varga Zoltán, a Fővárosi Bíróság büntetőbírája tavaly decemberben kapott fenyegető levelet, a bíróság címére, a móri ügy tárgyalása idején. Szebeni László a hírügynökség érdeklődésére elmondta, hogy Varga egy A4-es méretű rajzot kapott, a hozzá fűzött megjegyzésekkel. A fenyegetés tényéről a bíróság hivatalos jelentést tett, de a bíró maga nem kért védelmet. Az eset óta eltelt időszakban újabb fenyegetés nem érkezett a bíróságra, Szebeni László szerint ez is azt támasztja alá, hogy a Varga Zoltánt ért fenyegetés nem számított komolynak.

Varga Zoltánt 1977-ben választották bíróvá, és 1982 óta tagja a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának. A móri ügyet megelőzően többek között ő tárgyalta Magda Marinko, Dietmar Clodo, és a vesztegetéssel megvádolt kisgazda képviselő, Székely Zoltán ügyét is. Magda Marinko ügye kapcsán – amikor éjjel-nappal rendőri védelem alatt élt – korábban azt nyilatkozta, hogy a tárgyalássorozat nagyon megterhelte, s az – a per nehézsége és veszélyessége miatt – fordulópontot jelentett számára, emberileg és szakmailag egyaránt.

Szebeni László az ügy kapcsán elmondta a hírügynökségnek, hogy jelenleg a Fővárosi Bíróság egyetlen bírója sem áll személyi védelem alatt. Mint mondta, a bírákat és családjukat ért fenyegetések pontos száma nem határozható meg, mivel sok fenyegető megjegyzés a tárgyalóteremben hangzik el, ahol a bíró helyben reagál rájuk. Ezeknek zömmel nincs komoly súlyuk, ezért nagy részükről az érintettek nem is tesznek jelentést. Komolyabb írásos vagy szóbeli fenyegetés 4-5 volt az elmúlt fél éves időszakban; ezek között volt az az eset is, amikor a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik bírónőjét, ítélethirdetést követően leköpték a tárgyalóteremben.