A munkanélküliek 88 százalékának a regisztrációjukat követő egy éven belül jövőre már érdemi állás vagy képzési ajánlatot kell kapniuk az adott munkaügyi kirendeltségtől, fogalmazza meg elvárásként a Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv. Ezzel együtt minden munkanélkülit szerződésben köteleznének aktív álláskeresésre.

Az állami foglalkoztatási szolgálatnak kiadott irányelv szerint a fiatalabb, többnyire pályakezdő munkanélküliek 85 százaléka esetében fél éven belül lesz kötelező ez a szolgáltatás.

A 2003-as adatok szerint a munkanélküliek 15 százalékának, illetve a 25 évesnél fiatalabb álláskeresők 20 százalékának nem biztosítottak egy, illetve fél éven belül ilyen érdemi segítséget. Ezeket az arányszámokat kellene az irányelv szerint 12 illetve 15 százalékra javítani. Ennek eszköze egyebek között, hogy valamennyi munkanélkülivel együttműködési szerződést kössenek a kirendeltségek, megkövetelve az aktív álláskeresést.

Szintén a központok hatékonyságát fokozza az a korábbi szakminisztériumi közleményben megfogalmazott elvárás, hogy az illetékes hivataloknak ma már a beruházó jelentkezésekor részletes szakmai ajánlatot kell tenni az együttműködésre.

Bővebben:
http://www.piac-profit.hu/?…