Az Európai Unió bejelentette, hogy az év végére bevezeti az internetes címek végén a .eu domain nevet.

Brüsszel szerint az új azonosító lehetővé teszi, hogy a vállalkozások és az állmpolgárok európai identitást hozzanak létre az interneten.

Hat évbe telt, mire a pont EU domain névről szóló ötletet sikerült megvalósítani. A pont eu most beléphet az olyan azonosítók sorába, mint a pont com, a pont org és pont cé ó pont uk, vagy a pont hu.

Áprilisban aláírták az erről szól jogi megállapodást, most pedig a végső technikai előkészületek zajlanak. Ha minden jól megy, akkor ezek után az év végére megjelenhet a pont eu úgynevezett internetes domain név.

Az új azonosító különösen a közös európai piacon működő cégek számára lehet hasznos, mert európai identitást ad nekik az interneten.

A kezdetben – egészen pontosan négy hónapig – csak állami cégek és bejegyzett márkanevek tulajdonosai folyamodhatnak pont eu-s címért, mindez azért, hogy az internetes spekulánsok ne tudjanak olyan neveket bejegyezni, amelyek jogilag nem az övék.

Az Európai Bizottság figyelmeztetett, hogy óvatosan kell kezelni ha valaki olyan ajánlatot kap, hogy pont eu-s címét már előre megrendelheti, mert csalók állhatnak a háttérben.

Az EU illetékesek abban reménykednek, hogy az új címmel sikerül az elektronikus médiában népszerűsíteni az uniós identitást.