Kartell gyanújával vizsgálja a paksi atomerőmű informatikai közbeszerzéseit a Gazdasági Versenyhivatal

Kartell gyanújával vizsgálja a paksi atomerőmű informatikai közbeszerzéseit a Gazdasági Versenyhivatal – tudta meg a Magyar Hírlap. A versenyhivatal megerősítette az MH információját, amely szerint a múlt héten több nagy informatikai cégnél tartottak razziát az ügyben, s bizonyítékokat keresve dokumentumokat gyűjtöttek össze. A hivatal azt gyanítja, hogy az ajánlattevők összejátszottak, s megbeszélték egymás között, hogy ki lesz a befutó.
“Hivatalosan nincs tudomásunk a vizsgálatról, de ha van is ilyen: az atomerőmű legfeljebb áldozat lehet”– hangsúlyozta Mittler István szóvivő.

A Népszabadság híradása szerint az ügyben az információtechnológiai szektor több nagy magyarországi szereplője érintett, így a Synergon, az Albacomp, valamint az SAP és az Oracle magyarországi leányvállalata is. Az ügy azonban egyelőre meglehetősen ködös. A cégek még arról sem hajlandók beszélni, milyen szerződéseik vannak Pakssal. Annyit biztosan lehet tudni: mindnek van megrendelése az atomerőműtől, s többnél járt a versenyhivatal. A Synergon Rt.-nél közölték: folyamatban lévő eljárásról nem kívánnak nyilatkozni. Dosztál György, az Albacomp igazgatóságának elnöke annyit mondott el a Magyar Hírlapnak, hogy a héten valóban jártak a cégnél a versenyhivatal munkatársai, s átadták nekik a kért információkat. Dosztál szerint átfogó vizsgálat folyik az információ-technológia szektor cégeinél. Azt viszont nem volt hajlandó megmondani, hogy milyen dokumentumokat kért a versenyhivatal. Az SAP Hungarynál közölték, hogy mostanában nem, csupán tavaly jártak náluk a versenyhivatal munkatársai, de az az ügy nem a paksi atomerőművel kapcsolatos. Az Oracle is tagadta, hogy vizsgálódott volna nála a versenyhivatal az ügyben.
Az atomerőmű sem szívesen hozakodik elő részletekkel a cégeknek adott megrendeléseiről. Az MH kérdéseire csak annyit mondtak: olyan beszerzésről lehet szó, amely az új közbeszerzési törvény – tavaly májusi – hatályba lépése előtti időkre nyúlik vissza.
Mi ennek a jelentősége? Az, hogy a tendereket az akkor érvényben lévő közbeszerzési törvény szerint nem kellett nyilvánosan meghirdetni. A régi törvény szerint nem kellett közbeszerzést kiírni a gazdálkodószervezeteknek, ha közszolgáltatói tevékenységükkel nem függ össze közvetlenül a beszerzés.
A paksi vizsgálat mindenesetre jól illeszkedik a versenyhivatal új politikájához, amely a közbeszerzési tendereken kartellbe tömörülő cégek leleplezését célozza. Hasonló vizsgálatot indított a múlt év végén az IBM Magyarország Kft., az SAP Hungary Kft. és az International System House Kft. ellen. A vád: négy, az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázaton indultak a cégek, s valamennyi esetben egyeztettek egymással. A legemlékezetesebb az eddigi vizsgálatok közül az autópálya-kartell, amelynek tagjaira 7,43 milliárd forint bírságot vetett ki a hivatal. (A döntés ellen az érintett cégek fellebbeztek, a bíróság még nem döntött jogerősen.)