Egyes jelöltek hátrányos megkülönböztetését segíti elő az a nemzetközi gyakorlatban elterjedt gyakorlat, mely szerint fotóval egészítik ki az önéletrajzot.

A brit Marketing Professionals fejvadászcég nemrég kiadott elemzésében arra mutat rá, hogy elősegíti a nem releváns szempontok alapján történő választást ez a fajta curriculum vitae. A cég vezetője, Jonny Cainer úgy véli, az a helyes eljárás, ha a személyzeti tanácsadó cég adatbankjában meglevő jelöltek anyagában feltüntetik a fotókat az azonosítás megkönnyítéséért, de azokat nem küldik el az ügyfeleknek.

A szakember úgy véli, bármennyire toleránsnak tűnik a társadalom, igenis nagymértékben befolyásolja a kliensek döntését az, milyen külsejűek az egyes jelentkezők. A diszkrimináció rendkívül elterjedt, és számos területen jelentkezik. A munkáltatók a fotó segítségével szelektálnak, mivel a mai önéletrajzok már kevés személyes adatot tartalmaznak. A fénykép alapján viszont a nem tetsző korú, nemzetiségű vagy egyszerűen nem “esztétikus” állásjelentkezők visszautasíthatóak.

Bővebben:
http://piac-profit.hu/?…

Jogi állásajánlatok:
http://www.jogiforum.hu/allas