Eltérően értelmezik Magyarországon és Romániában a tiszai ciánperben hétfőn hozott döntést. A magyar fél szerint a szennyezést okozó Transgold cég legfeljebb 15 százalékos kapacitással működhet, román jogi szakértők viszont úgy vélik: a termelés nem növelhető 15 százaléknál jobban.

“A bíróság megtiltja az alperesnek, hogy az arany és ezüst lúgozást végző zagytározót is magában foglaló nagybányai ipari létesítmény termelési kapacitását 15 százaléknál magasabbra emelje.” A Fővárosi Bíróságnak ezt a ciánperben két napja hozott végzését azóta a felek egymástól eltérően értelmezik. A magyar állam jogi képviselője szerint a helyzet egyértelmű: maximum 15 százalékos kihasználtsággal működhet a Transgold, ismertette a végzés magyar olvasatát Szecskay András ügyvéd.

Bukaresti tudósítónk jelentése szerint a román illetékesek maguk sem jutottak közös nevezőre a budapesti bírósági ítélet kapcsán. A nagybányai Remin bányavállalat vezérigazgatója, Vasile Tintea szerint a döntés jelentős károkat okoz Romániának, mivel a Remin által felszínre hozott nemesércet feldolgozó Transgold “Románia egyetlen aranyforrása”. A cég részvényeinek ötven százalékát birtokló ausztrál Eurogold romániai képviselője, Ioan Hudrea szerint a végzés semmiben sem befolyásolja a kombinát működését.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…