2005. május 1-jétől az EU-ról tájékozódni kívánók az EUROPE DIRECT elnevezésű információs hálózat új helyi képviseleteihez fordulhatnak kérdéseikkel. Az Unió egész területét átfogó hálózat az információs pontok szerepét veszi át, amelyek városokban és vidéken szolgáltattak európai uniós információkat.

Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke, az intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős biztos elmondta: „A közvélemény az eddigieknél könnyebben hozzájuthat a kívánt információhoz, hiszen a EUROPE DIRECT mostantól egy helyen nyújt tájékoztatást, függetlenül attól, hogy az érdeklődő telefonon, számítógépen keresztül vagy személyesen kíván választ kapni az EU-ról szóló általános kérdéseire.”

A Bizottság a tájékoztatás egységesítése érdekében a korábbi információs pontokat az egységesen „EUROPE DIRECT” nevet viselő információs szolgálattal váltotta fel. Itt az állampolgárok az Unióval kapcsolatban telefonon és e-mailben feltett kérdéseikre az EU bármelyik hivatalos nyelvén választ kaphatnak.

A működését az új tagállamokban is megkezdő, mintegy 400 új információs központ széles körű szolgáltatást nyújt, az EU jogszabályairól, programjairól és politikáiról, valamint a szerződések, köztük az Európai Alkotmány szövegéről. A központok nyilvános ügyfélszolgálatot üzemeltetnek, ahol az állampolgárok írásbeli kérdéseiket, észrevételeiket és véleményeiket továbbíthatják a Bizottságnak. A EUROPE DIRECT ingyenesen hívható központi telefonszáma (00800 6 7 8 9 10 11) továbbra is fogadja a hívásokat.

Számos információs központ „Europe by Satellite” címen műholdas televíziós közvetítést is szolgáltat majd, ami lehetővé teszi a közvélemény számára, hogy élőben kövesse az EU-híreket. Az információs központok többségében kereskedelmi kamarák vagy helyi hatóságok.

Az új hálózat elindítása egy hathónapos folyamat végeredménye, amelynek során már működő köztestületeket, illetve közfeladatokat ellátó magántestületeket választottak ki az új központok elhelyezésére. Ennek fejében a Bizottság központonként legfeljebb 24 000 euró összegig működési részfinanszírozást és különféle szolgáltatásokat nyújt majd, köztük kiadványokat terjeszt és továbbképzéseket tart. A kiválasztás szigorúan nyílt ajánlatkérés keretein belül történt.