Megrostálhatja a belföldi piacot az utazási irodák működését szabályozó rendelet módosítása, amely május 13-tól lép hatályba, a kiutaztatásnál viszont az eddiginél sokkal jobb helyzetbe kerülnek a magyar turisták.

Az elmúlt öt évben közel 170 utazási iroda illetve turizmussal foglalkozó cég ment csődbe. A listán szereplő 168 cégből 94 Budapesten, 74 vidéki városokban működött. A hónap közepétől életbe lépő kormányrendelet előírja, hogy az utazási irodának nyilvános legyen a vagyoni biztosíték mértéke, a biztosítékot szolgáltató hitelintézet vagy biztosító nevét.

Az elmúlt öt évben közel 170 utazási iroda illetve turizmussal foglalkozó cég ment csődbe Magyarországon. A jelenleg működő mintegy ezer iroda több mint fele külföldi utakat szervez. Az irodák fizetésképtelensége miatt az utasok többször kinn rekedtek. Egy hamarosan életbe lépő rendeletmódosítás várhatóan nagyobb biztonságot ad majd a turistáknak.

Emellett az utazási irodáknak legalább 4 millió forintnyi kauciót kell tartalékolniuk a nem várt kiadások fedezésére. Ha a külügyi tárca valamelyik országot nem ajánlja utazási célpontnak, akkor az utazó dönthet úgy, visszakéri teljes összeget, vagy helyettesítő utat kér.