A pályázóknak teljesített kifizetések tekintetében – a többi tagországtól származó nem hivatalos adatok szerint – Magyarország a második legjobban teljesítő új tagállam: a kifizetett támogatás összege immár meghaladja a 10 milliárd forintot, ami több mint kétszerese az elmúlt év végi adatnak.

A beérkezett pályázatok számát tekintve Magyarország – Lengyelország mögött – a máso­dik helyen áll a tíz új tagállam rangsorában, lakosságarányosan viszont a legaktívabbak vol­tak a magyar pályázók. Április végén a beérkezett pályázatok száma meghaladta a 20 ezret. A beérkezett pályázatok 69 százalékáról már döntés is született, ami az elmúlt év végi, 16 ezer benyújtott pályázat mellett regisztrált 55 százalékos mutatóhoz képest jelentős előrelépés.

Az adatok szerint ugyancsak a második legjobban teljesítő új tagállam vagyunk a kötelezettségvállalásokat (mind a megkötött szerződések számát és értékét, mind pedig a kifizetéseket) tekintve. A nyertes pályázatok száma március végén 6 ezer 257 volt, amivel 317,72 milliárd forint értékű támogatás (a hároméves támogatási keret 47 százaléka) talált gazdára. A nyertesek mintegy fele (2 ezer 953 pályázó) március végén már támogatási szerződéssel is rendelkezett. Ebből 1885 szerződést az idei első negyedév során kötöttek meg.

Hazánk egyike azon kevés új tagállamnak, amelyek 2004-ben sikeres lehívási igényt nyújtottak be, és az egyetlen, amely 2004-ben időközi átutalást fogadott Brüsszelből. Az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner múlt heti sajtó­tájékoztatóján kiválónak nevezte az új tagállamok eredményeit az EU-támogatások felhasználása terén. Az Európai Bizottság által közzétett táblázat szerint az Európai Unió a strukturális alapokból – Málta után – Magyarországnak utalta át a legnagyobb összeget.