A szükséges vezetői létszám dupláját foglalkoztatják a minisztériumok. A kormányzati szerkezet ésszerűsítése után nemcsak államtitkárból lenne kevesebb, de minisztériumból is.

A jövőben maximum négy helyettes államtitkárt tarthatna el a jövőben egy-egy minisztérium, politikai államtitkárból pedig csak egy lehetne tárcánként, ha elfogadják a kormányzat szerkezetátalakításával megbízott Sárközy Tamás törvényjavaslatát. A kormánybiztosként dolgozó jogászprofesszor a két hónapja elkészült ésszerűsítési terveinek gyakorlatba ültetésén, a minisztériumi struktúra átszervezési programján dolgozik. A professzor elképzelései szerint több tárca megszűnne, hogy melyek, azt nem árulta el, illetve összevonásra lenne ítélve a jövőben, főképp azok, amelyek korábban is egységes irányítás alá tartoztak.

Az intézkedéseket elsősorban nem a költségek csökkentése, hanem a hatékonyság helyreállítása indokolja – a tárcáknál dolgozó, a szükséges létszámot átlagosan kétszeresen meghaladó apparátus ugyanis nemcsak sokba kerül, de a túl sok kötelező egyeztetés miatt lassabban halad feladataival is. A korábban egységes oktatási, kulturális és sporttevékenységgel is foglalkozó kultusztárca feldarabolásával a professzor szerint háromszorosára nőtt az ugyanannyi teendőre jutó alkalmazottak száma, de a belügyi és igazságügyi minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Hivatal is feleslegesen duzzasztotta fel létszámát.

Bővebben:
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?…