SoKo Pannonia fedőnéven immár egy éve folytat akciót a német hatóság – magyar szervezetek közreműködésével – a Németországban államközi megállapodás alapján, legálisan dolgozó magyar építőipari cégek ellen.

A Magyar Hírlap szerint a rövidítés a rossz emlékű Sonderkommando kifejezést fedi.

Az akció hivatalosan meghirdetett célja egyébként az, hogy visszaszorítsák az illegális munkát, illetve ellenőrizzék, hogy a magyar munkaadók betartanak-e minden ott érvényes szabályozást. A legálisan, minden engedély birtokában működő vállalkozók azonban úgy érzik: valójában inkább adminisztrációs akadályokat gördítenek eléjük, hogy így védjék az otthoni cégeket. Az ellenőrzések ugyanis jogszerűek, de gyakrolatilag lehetetlenné teszik a működésüket.

A jelenség nem új, még neve is van: a szakma portugál szindrómának ismeri. Hogy miről is van szó, azt egy évvel ezelőtt a portugál építésügyi miniszter közölte egy budapesti, nyilvános előadásában. Náluk az uniós csatlakozás után az történt, hogy megnyitották a piacukat – egyebek mellett – a német cégek előtt is, viszont meglepődve tapasztalták, hogy az ő vállalkozóik nem boldogulnak Németországban. A kölcsönös szabadság ellenére apró kellemetlenségekkel riasztották el őket attól, hogy náluk dolgozzanak. Különféle hatósági jóváhagyásokat írtak elő, amelyek csak késve vagy még úgy sem érkeztek meg. Közben naponta vegzálták “az idegeneket” a helyi ellenőrök.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének pénteki közgyűlésén is elhangzott, hogy a németek nagyon felháborodtak, amikor Dániából több céget hazaküldtek, mivel kevesebbet fizettek az ottani tarifában rögzített bérnél a dolgozóiknak. Amikor a németek a magyarok ellen fordultak/fordulnak, mindössze a saját piacuk védelméről van szó, és nem válogatnak az eszközökben. Több magyar cégről derült ki ugyanis utólag, hogy mindent szabályosan csináltak a munkavégzéskor, csak éppen az történt, hogy egy év alatt, mire véget ért az ellenük folytatott eljárás, tönkrementek.