Benyújtotta az Európai Bizottságnak az új termékdíjas szabályozással kapcsolatos panaszait a hazai üdítőital- és ásványvíziparágakat képviselő két legnagyobb szakmai szövetség.

A magyarországi alkoholmentes italgyártás kilencvenöt százalékát reprezentáló szakmai szervezetek megbízásából elkészült beadvány a januártól érvényes előírások súlyos szakmai és eljárásjogi hibáira mutat rá. Több európai szervezet szintén élesen bírálja a jogszabályt.

A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) főtitkára szerint az elmúlt hónapokban a gyakorlatban is kiderült, hogy az új jogszabály előírásai több ponton is értelmezhetetlenek, illetve végrehajthatatlanok. Kiss Gáborné kiemelte: “szövetségünkhöz a tagoktól számos olyan kérdés, észrevétel érkezett, amely a törvény ellentmondásaira és a végrehajtás lehetetlenségeire hívja fel a figyelmet. Több mint negyven konkrét kérdés fogalmazódott meg, amelyre az előírások nem adnak pontos útmutatást.” Kiss Gáborné példaként említette, hogy a jogszabály által egyik érintett termékkörként megjelölt üdítőital kategóriára, amely bár a köznyelvben elterjedt és gyakran használt kifejezés, nincs jogszabályi definíció. A pontatlan meghatározások miatt számos termékcsoport – mint például a jeges teák, a sport- és energiaitalok – esetében nem egyértelmű, hogy a jogszabály hatálya kiterjed-e rá vagy sem. Hozzátette, hogy a rendelkezések sem a bevett szakmai terminológiát nem követik, sem pedig egyéb hatályos jogszabályból nem levezethetők.

A közelmúltban született meg az az alkotmánybírósági beadvány, amely részben a jogszabályi meghatározások pontatlanságát, az egyértelműség hiányát is kifogásolja. Ahogy a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda által készített beadvány fogalmazott: “a kérdéses jogszabályokban szereplő egyes kategóriák meghatározása hiányzik, ezért a hivatkozott rendelkezések sértik a jogszabályok világosságának és érthetőségének követelményét, amely az Alkotmány jogállamiság fogalmához tartozó jogbiztonság követelményének fontos része.” .

Bővebben:
http://www.piac-profit.hu/?…