Csizmár Gábor szerint elengedhetetlen a jogszabályok megváltoztatása ahhoz, hogy kifehérdejen a munkaerőpiac. A munkáltatók azonban szeretnének ott lenni mind a munkatörvénykönyv, mind az ellenőrzési törvény módosításán. A tárca és a kormány csak a munkáltatókkal ült most le.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala számos kérdésben egyetértett a kormánnyal. Például abban, hogy a munkaerőpiacot tisztítani, fehéríteni kell. Valamint, hogy a tisztességes munkáltatók ne kerüljenek versenyhátrányba a szabályszegőkkel szemben. Csizmár Gábor miniszter szerint elkerülhetetlen a jogszabálymódosítás is.

A kormány és a szaktárca be akarja vezetni a pályakövetést vagyis, hogy a képesítés megszerzése után figyelemmel kísérhessék a végzett hallgató pályáját. Ez hatással lenne az intézményi támogatásra is, vagyis csak olyan intézményt finanszíroznának amelyik nem a munkanélküliek számát gyarapítja, hanem a munkaerő piacra termel. A munkaadói oldal támogatja a 100 lépés program néhány pontját, de azért némi félelemmel közelíti meg azt.

Horváth Gábor soros elnök, Munkaadók: “Felhívtuk a figyelmét a kormány képviselőinek arra, hogy a csomagban több olyan elem van, amelyikben látjuk azt a veszélyt, hogy esetleg a bürokratikus intézkedések vagy pótcselekvések eredményeként a gazdaságban nehézségek keletkezhetnek.”

A kormány a legközelebbi érdekegyeztető tanács ülésre háttéranyagot készít a munkáltatóknak, hogy azzal is könnyítsék a döntéseiket.