Rövid, hivatalos értékelés keretében 2005. május 12-én lezárult a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) PHARE Twinning Light programja.

A program a Londoni Fővárosi Rendőrség Korrupció Elleni Egysége és a Holland Állami Nyomozóhatóság Belső Vizsgálati Osztálya segítségével tavaly szeptemberben kezdődött. Célja a BM RSZVSZ belső bűnfelderítő és nemzetközi együttműködési képességének erősítése, valamint az európai uniós tagállamokban hasznosítható tapasztalatok átvétele volt.

A 120 ezer eurós (közel 30 millió forintos) uniós támogatással indított program keretében komplex műveleti, gyakorlati képzésre, valamint az RSZVSZ középtávú feladatait magába foglaló szolgálati stratégia elkészítésére került sor.

A stratégiában – egyebek között – olyan feladatok szerepeltek, mint: a humán erőforrás gazdálkodás keretében megvalósítandó menedzsment-rendszer létrehozása és működtetése, profiltisztítás a különböző szervezeti egységeknél, önálló szakmai képzési rendszer beindítása, az állomány nyelvismeretének fejlesztése, valamint konkrét gyakorlati együttműködés előkészítése a holland partnerszervezettel.

Az állomány körében végzett megelégedettségi felmérés és a statisztikai adatok a program egyértelmű sikerét bizonyították. A tréningeken és szemináriumokon résztvevő állomány véleménye szerint hasonló, átfogó és hasznos gyakorlati képzésben a szolgálat fennállása óta még nem volt részük.

A záróértékelésen a brit és a holland szakértők, valamint a két ország nagykövetségének vezetői ugyancsak sikeresnek ítélték a projektet, és a közös tevékenységgel összefüggésben elismerésüket fejezték ki az RSZVSZ munkatársainak magas szintű szakértelméről és tapasztalatáról.