A hét a hétfőn és kedden Varsóban megrendezésre kerülő Európa Tanács ülésével kezdődik, melyen mind a 46 tagállam részt vesz. A hét végén az európai felsőoktatási rendszerek harmonizációjáról, valamint a kohéziós politikáról vitáznak az oktatási, illetve a regionális politikáért felelős miniszterek.

Az Európa Tanács ülésén felmerülő fő témák az emberi jogi bíróság hatáskörének növelése, valamint az embercsempészet és a faji megkülönböztetés. Néhány ország, köztük Nagy Britannia és Oroszország azonban csak külügyminiszteri szinten képviselteti magát az ülésen. Az Európai Bizottság részéről Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos vesz részt a tanácskozáson.

Bonnban szintén hétfőn és kedden tartják az ENSZ klímaváltozásról szóló konferenciáját.

Szerdán a luxemburgi elnökség Niger és Ghána külügyminiszterével találkozik, ahol a nyugat-afrikai országok (ECOWAS) és az EU közti gazdasági együttműködésről tárgyalnak majd.

Az ún. weimari háromszög államfői csütörtökön ülnek össze. Gerhard Schröder, Jacques Chirac és Alexander Kwasniewski Franciaországban találkoznak.

Szintén csütörtökön kerül sor az európai oktatási miniszterek találkozójára, melyen mintegy 40 európai miniszter vesz majd részt. A tanácskozás fő témája a Bolognai Folyamat, amelynek célja az európai felsőoktatási rendszerek harmonizációja 2010-re.

Eközben a Gallup Intézet Brüsszelben közzéteszi a Moldováról, Grúziáról és Fehéroroszországról szóló közvélemény kutatási adatokat.

Pénteken és szombaton az EU regionális fejlesztésért felelős miniszterei nem hivatalos találkozón vesznek részt Luxembourgban, hogy megvitassák a kohéziós politika és a lisszaboni stratégia által kitűzött versenyképességi célok megvalósíthatóságát.

Európai Bizottság

Kedden Danuta Hübner, regionális politikáért felelős biztos az európai regionális kohézió helyzetéről tesz közzé jelentést. Mariann Fischer-Boel, mezőgazdasági ügyekért felelős biztos Károly herceggel találkozik. Eközben Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Afrikai Unió vezetőjével az EU a darfuri válságban való részvételéről tárgyal majd.

Joaquin Almunia, gazdasági ügyekért felelős biztos csütörtökön Nicosiába utazik, ahol tárgyalásokat folytat az euró ciprusi bevezetéséről.

Peter Mandelson, kereskedelmi biztos csütörtökön és pénteken Palesztínába, Izraelbe és Jordániába utazik, ahol Mahmoud Abbas palesztín elnökkel, Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel és I. Husszein királlyal is találkozik.

Európai Parlament

Az európai parlamenti képviselők ezt a hetet választókörzeteikben töltik, bár néhányan megfigyelőként vesznek részt az etiópiai választásokon.