A Microsoftnak legkésőbb május végéig meg kell egyeznie az EU-hatóságokkal a hosszú ideje húzódó trösztellenes vitában – jelentette ki az Európai Bizottság.

A határidővel egy 2004-es ítéletre hivatkoznak, melyben az Európai Bizottság bűnösnek találta a szoftvercéget a piaci dominanciájával való visszaélés vádjában.

A Microsofttól részletes beszámolót várnak arról, hogy miként képzeli el tevékenységének az EU-s jogszabályokkal való összehangolását. Brüsszel azonban a lassú előrehaladás miatt ismét elégedetlenségének adott hangot. „Várjuk, hogy a Microsoft elvégezze a házi feladatát” – mondta Neil Kroes, az Európai Versenybizottság biztosa.
A Microsoft szóvivője Brüsszelben elmondta, hogy a szoftveróriásnál tovább dolgoznak egy olyan megegyezésen, mely összhangban áll a bizottság döntésével.

Hozzáférhetővé tenni

A 2004 márciusában kiszabott 497 millió eurós (640 millió dollár; 343 millió font) bírságon felül az Unió arra kötelezte a Microsoftot, hogy riválisai számára is hozzáférhetővé tegye alapvető szoftverrendszereit. Ezzel lehetőséget adnának más szoftvergyártók számára olyan programok készítésére, melyek a Microsoft Windows operációs rendszer alatt problémamentesebben működnek.

A Microsoftot szintén utasították, hogy adjon ki egy Windows-verziót, melyben nincs integrálva a cég saját Windows Media Player lejátszója. Ezzel esélyt biztosítanának a rivális szoftvergyártóknak a versenyzésre, a számítógépgyártóknak pedig arra, hogy a saját maguk által választott médiaszoftverrel lássák el a PC-ket.

Az EU-s szabályozás alapján az Unió akár a cég napi forgalmának 5%-ára rúgó bírságot szabhat ki a Microsoftra minden egyes napon, ameddig az nem hoz számukra megfelelő intézkedéseket. Kroes asszony azonban elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne a Microsoft-ügy újra megnyitásáról beszélni.