Az Amnesty International szerint Magyarországon továbbra is aggodalomra adnak okot a részben romákkal szembeni rendőrségi bántalmazások és a fogva tartás körülményei, illetve elégtelen a családon belüli erőszakot elszenvedő nők védelme is. A rendőrség fenntartásokkal fogadja a jelentést.

Az Amnesty International szerint egyre több nőt lő le férje vagy élettársa. A szervezet éppen ezért régóta követeli, hogy a kormány alkossa meg a rendeletet az erőszakos családtag távoltartására.

A legújabb nagy magyar ügy az átszúrt 15 éves cigány fiú esete. Az Amnesty International szerint hiába derült ki a támadóról, hogy ő is cigány, a rendőrség akkor is elhamarkodottan jelentette ki, hogy a bűncselekménynek nincs köze a rasszizmushoz.

A jogvédő szervezet a vajdasági magyarverésekkel nem foglalkozott éves jelentésében. A Szerbiáról szóló részben ugyan megemlítik, hogy a Vajdaságban támadások érik a kisebbségeket, de a magyar jelző nem szerepel a szövegben. Az emberi jogi szervezet nem foglalkozik a kollektív bűnösség elvére épüő Benes-dekrétumokkal sem. Mint mondják: feladatuk nem a múlt, hanem a jelen súlyos emberi jogi visszaéléseinek felderítése.

A magyar rendőrség fenntartásokkal fogadja a jelentést, hiszen szerintük annak megállapításait nem támasztja alá semmilyen vizsgálat. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: azt kifogásolják, hogy az Amnesty International nem tájékozódott a jelenlegi helyzetről, csak megismételte korábbi állításait. A most kiadott jelentés szerinte teljesen ellentétes a Helsinki Bizottság tavalyi vizsgálatával és a szintén vizsgálaton alapuló ombudsmani jelentéssel is.