A személyi igazolványokra szükség van, hogy segítségükkel megállítsuk a személyazonossággal kapcsolatos csalások okozta költségek egekbe szökését – mondta Tony Blair egy nemzeti cselekvési terv újraindítását célzó előterjesztésében.

A terv szerint a személyazonosító kártyákat 2008-tó vezetnék be, és később kötelezővé is tennék a használatukat. A kritikusok szerint egyébként a brit kormányfő csak azért fókuszál a személyazonossági csalásokra, mert a kártyák bevezetését alátámasztó többi érve közül egy sem nyert támogatást.

Költségek

A belügyminisztérium nem kívánja közölni a kártyás rendszer felállításának költségeit. Becslések szerint azonban a tervezet évente 584 millió fontot emésztene fel – ez 93 fontos költséget jelent kártyánként, ami komoly eltérés a novemberben még kártyánként 85 fontra becsült összeghez képest.

A miniszterek hangsúlyozzák: egyelőre nem döntötték el, hogy az emberekre pontosan milyen költségeket róna a kártyák bevezetése.
A kártyatulajdonosok egy része várhatóan árengedményekhez juthat, de Tony McNulty belügyminiszter szerint a többi vásárló költségei sem lesznek magasabbak a legutóbb becsült 93 fontos összegnél. Hozzátette: „A biztonságos, kötelező személyi igazolvány bevezetése segít az illegális bevándorlás, a szervezett bűnözés, a személyazonossági csalás, és a terrorizmus elleni harcban.”

„Nem bizonyított technológia”

Az ellenzék várakozása szerint a Parlament mégis elutasítja majd a törvényt. Bár a konzervatívok a Parlament legutóbbi ülésén még a törvénytervezet mellett szavaztak, mára annak ellenzőivé váltak. Szerintük ugyanis a kormány nem veszi komolyan a kételyeiket, és a rendkívül költséges tervezethez egy eddig még „nem bizonyított” technológia alkalmazását javasolja.