A négy százalékos hozzájárulást azoknak kell megfizetni, akiknek bére nem éri el a 228 ezer forintot és van egyéb jövedelme is. Az evásokra az eho nem vonatkozik.

A Pénzügyminsztérium pontosítása szerint a négy százalékos egészségügyi hozzájárulást azoknak kell fizetni, akiknek bére nem éri el a minimálmár négyszeresét (228 ezer forintot) és van egyéb jövedelme is például üzletrész-eladásból, 200 ezer forintot meghaladó nyereségű ingóság eladásából (tehát ha valaki egy éven belül 200 ezer forintot meghaladó nyereségre tesz szert egy ingóság megvétele és eladása között) vagy nem szociális célra bérbeadott ingatlan jövedelméből.

Az evásokra nem vonatkozik az eho. Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondtra, hogy elég annyi eho-t fizetni, hogy a járulékok összege elérje a 400 ezer forintot, amennyit számítások szerint az állam évente egy emberre költ az egészségügyre ma Magyarországon.

A szabályok 2006. január elsejétől érvényesek, ám idén szeptember 1-től a megbízási díjak után nem a minimálbér 30 százaléka feletti részre kell 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, hanem az egész megbízási díj után kell fizetni 11 százalékos egészségügyi és 18 százalékos nyugdíjbiztosítási hozzájárulást.