A gépek problémáinak megoldásáig fel kellene függeszteni azon otthoni számítógéphasználók internethozzáférését, akik tudtukon kívül kéretlen e-maileket (spam) terjesztenek – nyilatkozta a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

A testület bejelentette, hogy 3000 internetszolgáltatótól kérik világszerte, hogy győződjenek meg róla, ügyfeleik számítógépeibe nem hatoltak-e be “spammelők”, akik egyrészt így próbálnak elrejtőzni a hatóságok elől, másrészt ezzel másokra hárítják az internetezés sávszélességének költségeit.

Bizonyos on-line vírusok (pl. SoBig) hatására a megfertőzött számítógépek “spamkibocsátó bábokká” válnak, és kéretlen üzenetek millióit küldik szét tulajdonosaik tudta nélkül. Különböző becslések szerint ezek a “bábhálózatok” tehetők felelőssé az összes szétküldött spam 50-80 százalékáért.

Mivel sok otthoni felhasználónak nincsen meg a technikai felkészültsége a probléma önálló leküzdésére, az FTC az internetszolgáltatók segítségében reménykedik, bár azok nem kötelezhetők erre.

A szolgáltatóknak azonosítaniuk kellene a hálózataikon nagymennyiségű e-mailt kibocsátó számítógépeket, és amelyekről kiderül, hogy fertőzöttek, azokat virtuális karanténba kellene zárni – áll a bizottság közleményében. Szerintük a szolgáltatóknak a gépek “megtisztításában” és a probléma megelőzésében szintén segíteniük kellene ügyfeleiket. Az FTC azt is felvetette, hogy az internetszolgáltatók saját szervereiken keresztül továbbítsák az ügyfelek összes e-mailjét, ami viszont azokat a technikailag gyakorlott felhasználókat zavarná, akik saját szervert használnak levelezésükre.

A kezdeményezéshez Bulgáriától Peruig 25 más ország hatóságai is csatlakoztak. Az együttműködő országok listájáról hiányzik viszont Kína, ahol pedig a szakértők szerint a gyors növekedés és a technológiai tudás viszonylagos elmaradottsága miatt magas a fertőzött számítógépek száma.

A legtöbb amerikai internetszolgáltató egyébként már megtette az FTC levelében szorgalmazott lépéseket, de körültekintően kell eljárniuk, hogy a folyamat során nehogy normális, törvényes e-maileket is megsemmisítsenek. “Néha ugyanis nagyon nehéz különbséget tenni a hálózaton átfutó spamek és valamelyik szervezet helyi hálózatának rendszeres hírlevelei között” – mondta Dave McClure, az Amerikai Internet Iparegyesület elnöke. Hozzátette, hogy az USA törvényei kifejezetten tiltják, hogy a szolgáltatók beleolvassanak az ügyfelek leveleibe.