A belügyminisztérium hivatalos eredményei szerint a népszavazáson a francia választópolgárok majdnem 55 százaléka szavazott nemmel, az igenek aránya 45 százalék. A részvételi arány magas, 70 százalékos volt.

Az eredmény ismeretében Jacques Chirac államfő vasárnap este azt nyilatkozta, országa az unióban marad, az elutasítás azonban nehéz körülményeket teremtett ahhoz, hogy megvédelmezze érdekeit Európában. Eddig kilenc tagállam ratifikálta a szerződést. Franciaország az Unió első alapító országa, amely elutasította az alkotmányt. A dokumentumról legközelebb szerdán, Hollandiában rendeznek referendumot. Az előrejelzések szerint szintén a nemek többsége várható.

A magyar külügyminiszter szerint az európai alkotmányos szerződés franciaországi elutasítása az EU egyfajta befelé fordulását jelentheti, ami ellentétes a magyar érdekekkel. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy az integrációs folyamat a térségben folytatódjon – véli Somogyi Ferenc. Dávid Ibolya, az MDF elnöke az európai intézmények válságaként értékelte az európai alkotmányról tartott francia népszavazás végeredményét.

Nagy-Britanniában nem lesz népszavazás, ha a franciák nem-mel szavaznak. Ezt a brit miniszterelnök közölte tegnap. Tony Blair szerint ugyanis ebben az esetben nincs miről szavazni, hiszen az alkotmány nem lép életbe, ha bármelyik tagállam elutasítja. A jövő tavaszra tervezett népszavazáson a britek 90 százaléka nemmel voksolna a legfrissebb felmérés szerint.

Az európai politikusok csalódottan fogadták a francia döntést.Az Európai Bizottság elnöke szerint az elutasítás nagy problémát jelent az unió számára. José Manuel Durao Barroso hozzátette az európai intézmények tovább működnek, és az európai integráció folytatódik. A holland miniszterelnök szerint a franciaországi elutasítás újabb érv a hollandok számára, hogy támogassák a dokumentumot.

Jan Peter Balkenende az Európai Unió alkotmányos szerződésének támogatására szólított föl a szerdai népszavazáson. A brit külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, hogy a francia eredmény több mint probléma. Jack Straw ugyanakkor nem szólt arról, hogy ezek után jövő tavasszal megtartják-e a népszavazást az alkotmányról.