A török parlament jóváhagyta az új – készülő – büntető törvénykönyv módosításait – ez kulcsfontosságú körülmény az Európai Uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

Az új törvénykönyv június elején lép majd hatályba. Az igencsak kései változtatásokra az után került sor, hogy újságírók kijelentették: bizonyos cikkelyek erősen korlátozzák a médiaszabadságot.

Törökország várhatóan októberben kezdi meg az EU-val a csatlakozási tárgyalásokat, de legalább további kilenc évig nem válhat a közösség teljes jogú tagjává.

A törvényhozási reformoknak alig akadt néhány pontja, amit olyan nehéz lett volna keresztülvinni a parlamenten, mint az új büntető törvénykönyvet. Az előző év végén úgy tűnt, hogy a teljes török csatlakozási folyamat kútba esik, mivel a kormány a megreformált törvénykönyvben is ragaszkodott volna egy a házasságtörést kriminalizáló cikkelyhez.

Előrelépés

Brüsszel súlyos és egyértelmű utalásai miatt azonban ejtették a cikkelyt. Néhány hónappal ezelőtt pedig, éppen akkor, amikor a törvénykönyv hatályba lépett volna, újságírók azon szakasz ellen tiltakoztak, melyek meghatároznák, mit lehet publikálni és mit nem. Szerintük néhány rossz cikkely semmit nem változott a régi szabályozáshoz képest.

E paragrafusok egy részét ezért módosították, ám még most is akadnak olyan korlátozások, melyek szemet szúrnak majd Nyugat-Európában: bizonyos állami intézmények bírálása továbbra is bűncselekménynek minősül, csakúgy, mint olyan anyagok publikálása, melyeket az „alapvető nemzeti érdekekkel” ellentétesnek ítélnek – ilyen például az első világháborúban meggyilkolt örmények ügyének népirtásként való aposztrofálása.

A törvénykönyvet azonban összességében az EU tisztségviselői és az emberi jogi aktivisták is a török büntetőjogi rendszer óriási előrelépéseként üdvözölték.