Dr. Lamperth Mónika belügyminiszter 2005. 05. 31-én átadta a 2005. június 1-től önálló kapitányságként működő VI. kerületi Rendőrkapitányság felújított épületét.

Az ünnepi eseményt követően a Magyar Köztársaság belügyminisztere – rendőri és önkormányzati vezetők kíséretében – megtekintette a felújított épületet.

Terézváros volt a főváros egyetlen belső kerülete, melynek hosszú ideig nem volt önálló rendőrkapitánysága. Az önálló kapitányság létrehozásának szándéka hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Egy a közelmúltban megszületett belügyminiszteri döntés, és a terézvárosi rendőrkapitányság korszerűen felújított épületének átadása után a tervek valósággá válnak.

Mivel a főváros city-övezetéhez tartozó 44 ezres lélekszámú Terézváros bűnügyileg fertőzött, a városrész közbiztonságának javítása, a bűncselekmények számának további csökkentése, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében született döntés az önálló terézvárosi kapitányság létrehozásáról.

A képviselőtestület 1998-ban 800 millió forintért vásárolta meg a Szinyei Merse Pál utcai ingatlant, amit felújítottak, és az épület tulajdonjogát tavaly ellenérték nélkül a BRFK-nak adták. Ebben az évben az önkormányzat százmillió forinttal járul hozzá a közös kapitányság szétválasztásának költségeihez.