A Vodafone, a romániai Connex mobilszolgáltató új tulajdonosa egyelőre nem vezetheti be a romániai piacra a Vodafone márkanevet, mert azt a rivális mobiltársaság, a Telemobil már 1995-ben bejegyeztette. A tét egy nemzetközi márkanév, 2,5 milliárd dollár és egy a jól bevált marketingeszköz, a piros szín.

Két hónappal ezelőtt a Vodafone megvásárolta a legnagyobb romániai mobilszolgáltatót, a Connexet – írja az Evenimentul Zilei. A tranzakció összértéke 2,5 milliárd dollár, amely eddig a legnagyobb összeg, amit egy Romániában alapított és továbbfejlesztett cégért adtak. Idén ősszel véget ér a tranzakció, így a a Vodafone-nak kellene felváltania a Connex márkanevet. A folyamat azonban a Zappot működtető Telemobil társaság lépése miatt korántsem lesz egyszerű – írja a román napilap.

A brit Vodafone és a Telemobil társaságok közti per még tavaly elkezdődött, június 30-án folytatódik, ekkor dönt ugyanis a bíróság a Telemobil fellebbezéséről.

Tavaly decemberben a bukaresti bíróság a Vodafone-nak adott igazat, és megfosztotta a Telemobilt a márka fölött gyakorolt jogaitól – idézi a lap a Vodafone jogi képviselőit. “A Vodafone megnyerte a Telemobil ellen indított pert, és a bukaresti bíróság megfosztotta az alperest a márkanév használati jogától.

Ez is azt jelzi, hogy a Vodafone követelése jogos, és nincs helye a Telemobil fellebbezésének” – mondta Lucian Mihai, a brit felet képviselő ügyvéd a román lapnak adott interjújában.

A lap információja szerint a Mobifon társaság, a Connex korábbi tulajdonosa eddig nem fejthette ki álláspontját az ügy kapcsán, mivel a tranzakció még nem zárult le. A Telemobil vezetői, akiket a Straightforward ügyvédei képviselnek, komolyan készülnek a fellebbezésre, és állításuk szerint minden esélyük megvan a márkanév megtartására.

Laurentiu Anghel, a Telemobil ügyvédje megerősítette, a Vodafone azért perel, hogy mondjanak le a márkanév használatáról, amelyet rosszhiszeműen jegyeztettek be, és öt éve már nem is használnak. Laurentiu azonban azt állítja, a Vodafone kérését korábban visszautasította a bíróság, mivel 1995-ben ez a brand nem volt közismert a romániai piacon. “Annyi bizonyos, hogy jelen pillanatban a Connex nem válhat Vodafone-ná, mert nincs érvényes bírósági határozat, ami ezt megengedné” – mondta az ügyvéd.

A Telemobil ügyvédei arról is nyilatkoztak, hogy 16 ezer számlát mellékeltek a peres aktákhoz, amivel bizonyítják, hogy a társaság igenis használta a Vodafone elnevezést, mégpedig egy gyors internet-hozzáférést biztosító csomag forgalmazása kapcsán, amely összesen 23 milliárd lejt hozott a konyhára – tette hozzá a Transindex.

“Amikor 1995-ben beléptek a a romániai piacra, a társaság több mint nyolcvan olyan elnevezést jegyzett be, mint például hang, adat, telefon, mobil, telecom, maroktelefon” – reagált Anghel arra a kérdésre, hogyan szerezhette meg a társaság a Vodafone márkanevet. Olyan elnevezések mellett, mint a Mobitel, Suntel vagy Vocetel, a Vodafone is bejegyeztették, amelyet 1995-ben még külföldön sem használtak márkanévként. A Vodafone abban az időben még Vodac vagy Racal néven kínálta szolgáltatásait – fűzte hozzá a Telemobil jogi képviselője.

A piros szín, amelyet mind a Zapp, mind a Vodafone használ, szintén a küzdelem tétje, ugyanis a piros Vodafone bejövetele kavarodást idézhet elő a piacon. Nincs még egy olyan ország, ahol két mobilszolgáltató ugyanazt a színt használná.