A könyvvizsgálóknak növekvő kockázattal kell számolniuk, miután a skót fellebbviteli bíróság elutasította a Glasgow-i székhelyű Bannerman könyvvizsgáló céggel szembeni kereset megszüntetési kérelmét – figyelmeztetnek jogászok.

A kereset felperese, a Skót Királyi Bank (RBS) fenntartja állítását, miszerint a cég által ellenőrzött könyvelésekben megbízva döntött arról, hogy mekkora összegű hitelt nyújt az APC nevű vállalatnak. Az APC és leányvállalata ezután 1998-ban 30 millió fontos adósságot felhalmozva került csődeljárás alá.

A bank saját veszteségének egy részét megpróbálta a könyvvizsgálótól visszakövetelni. Válaszul a Bannerman kísérletet tett a kereset megszüntetésére – részben azon az alapon, hogy a skót bank érvelésében az általánosan elfogadott pontokon túlra is kiterjeszti a könyvvizsgálókra vonatkozó szakmai felelősség fogalmát.

Egy korábbi precedens fényében az iroda könyvelői azzal érveltek, hogy addig semmilyen szakmai felelősség nem létezik, amíg nem bizonyítható, hogy a Bannermannek tudomása volt arról, hogy a skót bank az általa vizsgált könyvelésekre alapozva készült meghozni hitelezési és befektetési döntéseit. Azt állítják, hogy a bank egyáltalán nem vette fel a kapcsolatot a könyvvizsgálóval, és nem tájékoztatta azt, hogy milyen célból van szüksége az átvizsgált könyvelési adatokra.

A kereset megszüntetését azonban első fokon visszadobták, és a múlt hét végén a Skót Bíróság fellebbviteli ülése szintén elutasította a Bannerman kérelmét. A bíróság szerint azokban az esetekben megfelelő a szakmai felelősség jogi alkalmazása, melyekben a könyvvizsgálónak tudnia kell, hogy az általa adott információ vagy tanács valamilyen speciális célból egy harmadik félhez is eljut, aki azt üzleti tevékenységéhez felhasználja. A helyi Berwin Leighton Paisner jogi iroda ügyvédei a bíróság döntését a könyvvizsgálókra nézve kedvezőtlennek ítélték, bár hozzátették, hogy ez a döntés csak a kezdeti megszüntetési kérelemre vonatkozik, és nem a teljes bírósági procedúra végeredménye.

Az iroda azonban elmondta: „a döntés figyelmeztetést jelent a könyvvizsgálók számára, hogy körültekintőbben viszonyuljanak az olyan életbevágó kérdésekhez, mint a hitelintézetek felé tanúsított felelősség. A könyvvizsgálóknak munkájuk során arra is tekintettel kell lenniük, hogy az általuk ellenőrzött könyvelések mutatóit mások milyen célra használják fel.”