A Gazdasági Versenyhivatal azt szeretné, hogy a közbeszerzési csalások felderítésében közreműködő vállalkozóknak teljes büntetlenséget biztosíthasson. A GVH szerint az állandó fenyegetettség, hogy a kartellezőt a társa bármikor beárulhatja, gátat szabhat a költségvetésnek tízmilliárd forintos károkat okozó közbeszerzési csalásoknak.

A bűnbánó maffiózók után a bűnbánó közbeszerzési csalóknál is bevezetné a teljes vádalkut a Gazdasági Versenyhivatal. A hivatal a múlt hét végén nyújtotta be csaknem százoldalas jelentését a tavalyi működésről, ennek egyik fajsúlyosabb ajánlása az előbb idézet ötlet. Mindehhez a közbeszerzési törvény módosítására lenne szükség, és ezt javasolja most a GVH.

A versenyhivatal szerint a gazdasági összefonódások (kartellek) felderítésére nemzetközi tapasztalatok szerint is leghatékonyabb módszer az oszd meg, és uralkodj elv érvényesítése. “Az engedékenységi politika alkalmazásával a kartelltagok közötti bizalom meggyengül, így a kartell destabilizálódik”, hiszen egyetlen jogsértő vállalkozás sem lehet biztos abban, hogy partnerei közül valamelyik nem vallott-e a GVH-nak.

A GVH már most alkalmazza a részleges vádalku intézményét, de csak a várható versenyhivatali bírság csökkentését vagy teljes elengedését ajánlhatja fel a bűnbánó fehérgallérosoknak.

Különösen veszélyes a közérdek – és nem utolsósorban a költségvetés – számára, ha a közbeszerzési eljárások résztvevői egyeztetik ajánlataikat. Így ugyanis több milliárd forintos többletbevételhez juthatnak, ami kárként jelentkezik az adófizetőknél.