A tegnapi eredménytelen forduló után ma 10 órakor a második fordulóval folytatódik a köztársaságielnök-választás. Itt csakúgy, mint az első fordulóban az összes képviselő kétharmadának “igen” szavazatára van szükség. Ha ez is eredménytelen lesz, a harmadik forduló után az lesz az államfő, akire a legtöbben szavaztak. A két jelölt – miután az MSZP és a Fidesz is kitartott eddigi jelöltjük mellett – továbbra is Szili Katalin és Sólyom László.

A harmadik forduló eredményét, vagyis hogy ki lesz a köztársasági elnök, várhatóan ma 14 óra körül hirdetik ki.

Szili Katalin marad az MSZP jelöltje a köztársaságielnök-választás 2. és 3. fordulójában. Ezt a szocialisták frakcióvezetője jelentette be. A nagyobbik kormánypárt képviselői most is egyhangúlag jelölték az Országgyűlés elnökét köztársaságielnök-jelöltnek.

A Fidesz is kitart az eddigi jelöltje mellett a köztársaságielnök-választás második és harmadik fordulójában. A legnagyobb ellenzéki párt frakciója egyhangú szavazással továbbra is Sólyom Lászlót javasolja államfőnek. Áder János, a párt frakcióvezetője ma reggelre megbeszélést kezdeményezett Dávid Ibolyával, az MDF elnökével és Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum parlamenti csoportjának vezetőjével, hogy az ellenzék egységesen Sólyom Lászlót támogassa az államfőválasztáson.

Az egyeztetés első lépéseként Áder János kérjen bocsánatot Sólyom Lászlótól a Fidesz hétfői méltatlan magatartása miatt – mondta Dávid Ibolya. Ezt követően célszerű szót ejteni az egyeztetés további lépéseiről – tette hozzá az MDF elnöke. Úgy véli, a Fidesz és az SZDSZ is bizonytalan saját frakciótagjainak a szavazatában, ezért nem engedték szavazni képviselőiket.