Egy svéd “kalózellenes” csoport, az Antipiratbyran (APB) 200 ember ellen tett rendőrségi feljelentést szerzői jogok megsértése miatt, mivel azok zene-, játék- és filmállományok on-line adás-vételével foglalkoztak.

Az APB több mint 400 ezer figyelmeztető levelet küldött szét fájlmegosztással gyanúsított személyeknek. Azonban magát az ügynökséget is tűz alá vették: a hatóságok több mint ezer feljelentést kaptak, melyek APB-t személyes adatokkal való visszaéléssel vádolják az IP-címek begyűjtése miatt.

Mivel az IP-címek tárolását Svédország adatokkal foglalkozó vizsgálóbizottságnak is jóvá kellene hagynia, az APB úgy döntött, átmenetileg felfüggeszti saját adatgyűjtő szoftverének használatát, és a gyanúsítottakat közvetlenül a rendőrségen jelenti fel. Állításuk szerint ugyanis a hatóságoknak „más módszereik is vannak a nyomozásra, mint az IP-címek tárolása”.

A svéd parlament ugyanis éppen most fogadott el egy törvényt, mely július 1-i hatállyal megtilt minden fájlmegosztó tevékenységet. A lemeziparral foglalkozók állítása szerint a fájlmegosztás miatt a CD-k és a zenei anyagok értékesítése már három éve folyamatosan esik. Az eladások csak tavaly masszív 17 százalékkal zuhantak.

A zenét letöltők szerencséjére azonban már léteznek más megoldások. A skandinávok ugyanis végre törvényesen is elkezdhetnek zenét letölteni az Apple iTunes szolgáltatásán keresztül. Svédország az utolsó európai országok közé tartozik, akik átvették a szolgáltatást, melynek oka nyilvánvalóan az, hogy a svédek Svájchoz, Norvégiához vagy Dániához hasonlóan még mindig önálló nemzeti valutájukat használják.