Az Európai Bizottság ma beleegyezését adta az új tagállamokban a mezőgazdasági ágazatban nyújtott állami támogatásokról készült jegyzéknek az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő kihirdetéséhez, valamint az intézkedések teljes szövegének a Bizottság honlapján való közzétételéhez. Az új tagállamok összesen 441 létező támogatási rendszert jelentettek be, ebből 108-at a magyar kormány.

A csatlakozási szerződésnek megfelelően az új tagállamok 2004. augusztus 31-ig nyújthattak be információkat a Bizottságnak azokról az állami támogatásokra vonatkozó intézkedésekről, amelyek érvényességét 2007. május 1-jéig fenn kívánják tartani. Az Európai Bizottságnak közzé kell tennie az e támogatásokra vonatkozó jegyzéket.

A Bizottság ma úgy határozott, hogy a létező állami támogatási rendszerekkel kapcsolatos intézkedések megnevezésének jegyzéke kihirdetésre kerül az előterjesztő ország hivatalos nyelvén az Európai Unió Hivatalos Lapjának C sorozatában. Ezt követően pedig az intézkedéseknek a bejelentéssel azonos teljes szövege elérhető lesz az Európai Bizottság internetes honlapján: http://europa.eu.int/…index_en.htm) Ily módon az új tagállamok gazdálkodói és vállalkozásai egyszerűen meggyőződhetnek arról, hogy a számukra nyújtott állami támogatás egy, a csatlakozási szerződés alá tartozó létező támogatási rendszer keretébe illeszkedik-e, vagyis legális-e.

Az egyes országok által bejelentett létező támogatási rendszerek száma jelentősen eltér: Málta 19, Észtország 23, Szlovénia 24, Litvánia 30, Szlovákia 32, Lettország 33, Lengyelország 46, a Cseh Köztársaság 57, Ciprus 69, Magyarország pedig 108 állami támogatást közölt.

A közzététel nem foglalja magában a Bizottság arra vonatkozó álláspontját, hogy az intézkedések megfelelnek-e a létező állami támogatásra vonatkozó szükséges feltételeknek.