Megkezdődött a társadalmi egyeztetése az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció háttéranyagának, amely majd a 2007 és 2013 közötti időszak európai uniós forrásainak felhasználását körvonalazó II. Nemzeti Fejlesztési Terv megalkotásának alapjául szolgál – jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Magyarország az Európai Unió tagjaként 2007 és 2013 között előreláthatólag több mint hatezer milliárd forintnyi közösségi fejlesztési támogatásra lesz jogosult. A hazai saját erővel együtt ez a hétéves időszak minden napján több mint hárommilliárd fo­rint fejlesztési forrás hatékony felhasználását teszi lehetővé.

A kormány az uniós források igénybevételéhez 2006 elejére összeállítja a legfontosabb terveket: a fejlődés fő irányait kijelölő országstratégiát (ez lesz a II. Nemzeti Fejlesztési Terv), valamint a pénz felhasználásának részletes szabályait meg­határozó központi és regionális operatív programokat. A kormány általános vitairatot dolgozott ki a fejlesztés fő irányairól, melyet társadalmi vitára bocsát.

A vitairat létrejöttéhez polgármesterekkel, önkormányzati szakemberekkel, vállalatvezetőkkel, kutatókkal, a regionális médiában dolgozó újságírókkal és a civil szféra képviselőivel is konzultált a Nmezeti Fejlesztési Hivatal.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján – http://www.nfh.hu – a most társadalmi vitára bocsátott dokumentummal együtt letölthetők mindazok a háttéranyagok, amelyek megalapozták és megalapozzák a tervezést. Ugyanitt interaktív fórum is indult a fejlesztéspolitika célrendszerének mind szélesebb körű társadalmi egyeztetésére.