Az Európai Bizottság üdvözölte a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa által elfogadott direktívát, mellyel megelőzhetővé válik a pénzügyi rendszereknek pénzmosásra és terroristatevékenység támogatására való felhasználása. Az irányelv elsősorban a pénzügyi és egyéb szolgáltatási kulcsszektorokat érinti, ám vonatkozik minden tizenötezer eurót meghaladó összegű készpénzfizetésre is.

A belső piacért és szolgáltatásokért felelős EU-biztos, Charlie McCreevy szerint a szigorú intézkedés valóban fellendíti majd a terrorizmus – finanszírozás és a szervezett bűnözés elleni harcot, emellett pedig segíti a pénzügyi szektor és a Közös Piac stabilitásának és jó hírének biztosítását, mely „az EU számára kiemelt politikai fontossággal bír” – mondta. „Jó látni, hogy az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament szorosan és sikeresen működött együtt ebben a fontos kérdésben” – tette hozzá.

A Harmadik Pénzmosás Elleni Irányelv a pénzügyi szektorra ugyanúgy vonatkozik, mint a jogászokra, jegyzőkre, könyvelőkre, ingatlanközvetítőkre, kaszinókra és biztosítókra. Ezen kívül a következő kötelezettségek vonatkoznak minden, tizenötezer eurónál nagyobb értékű, készpénzben fizetett üzletet lebonyolító kereskedőre:

  • az ügyfél vagy a kedvezményezett azonosítása és adatainak ellenőrzése; a vele folytatott üzleti kapcsolatok nyilvántartása
  • pénzmosás vagy terrortevékenység-finanszírozás gyanújának jelzése a (pénzügyi) hatósági szerveknek
  • belső megelőző és ellenőrző intézkedések (személyi képzés, belső ellenőrző rendszer) bevezetése.

A tagállamok abban egyeztek meg, hogy a 2005 végére várható hivatalos publikációt követő két éven belül végrehajtják a direktíva intézkedéseit.