Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ),
Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT),
Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya,
Linux Ipari Szövetség (LIPSZ),
Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu),
Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE),
Zöld Pók Alapítvány (ZPOK),

tájékoztatnak minden érdekeltet, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második Tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek az alábbiakban egyeztek meg:

1. Az irányelvben minimálisan a következõ elemek szerepeltetéséhez ragaszkodnak: – a szoftver nem része a technológia területének – a technológia területének a fizika erőiről szóló reprodukálható tanítással való definíciója.

A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé.

2. A szervezetek az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) Szellemi Tulajdon munkacsoportjának minden ülése elött sajtóközleményt jelentetnek meg az általuk képviselt álláspontról.

3. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a következő információkat időben megkapják: – A minisztériumok javaslata a munkacsoport számára az EKTB előterjesztésre. – A végleges elõterjesztés, egyidõben az EKTB tagjai számára történő körözéssel – Az irányelvvel kapcsolatban az EKTB által a magyar COREPER képviselőnek adott instrukciók

4. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy az előterjesztés összefoglalójában szerepeljen a közös álláspontjuk, a kifejtésében pedig az általuk rendelkezésre bocsájtott ilyen jellegű anyag.

5. A szervezetek a végleges előterjesztés ismeretében minden albizottsági ülés után, de a következõ EKTB ülés elõtt még a végleges előterjesztés ismeretének hiányában is közös sajtóközleményt jelentetnek meg, amely tartalmazza az általuk képviselt álláspontot, és hogy az hogyan jelent meg az előterjesztésben.

6. Az EKTB ülés után a szervezetek sajtóközleményt jelentetnek meg arról, hogy a COREPER képviselőnek adott instrukciók milyen viszonyban vannak az általuk képviselt állásponttal.

7. A fentiekben foglaltakat a szervezetek nyilvánosságra hozzák.