Az elkövetkező öt nap rendkívüli jelentőségű lesz az Unió életében, hiszen az EU vezetői tárgyalnak majd az Alkotmányról, az EU költségvetéséről, azaz a közösség jövőjéről is. Az EU csúcsot csütörtökön és pénteken tartják Brüsszelben.

Mindössze két hét telt el az Alkotmány francia és holland elutasítása óta, s mára világossá vált, a kettős elutasítás nem kevés fejtörést okozhat a tagállamoknak. Szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy az álam- és kormányfők egy időre felfüggesztik a ratifikációt.

A másik téma, amely a napokban a francia és brit vezetők éles szóváltása kapcsán is középpontba került, az EU költségvetése. A luxemburgi elnökség nagy politikai hangsúlyt adott az amúgy is létfontosságú kérdésnek, mikor kifejtette, hogy a kudarc azt a benyomást erősítené tovább, hogy Európa nem tud döntéseket hozni.

Úgy tűnik a csúcs Párizs és London közötti mérkőzéssé fajulhat, miután a két tagállam vezetői a brit visszatérítés, illetve a magas mezőgazdasági támogatásokhoz való francia ragaszkodás miatt vívnak – egyelőre – szócsatát.

Az uniós vezetők napirendjére kerül az EU diplomáciai szolgálatának ügye, melyről Javier Solana tart majd beszámolót, valamint a közösség a fejlesztési politikája is.

A csúcsot számos találkozó, tárgyalás és vita vezeti fel, melynek keretében a kormányok véglegesítik álláspontjaikat a csúcs előtt. Az EU külügyminiszterei hétfői találkozójukon készítik elő az ülés végleges napirendjét, ahol többek között megvitatják Irak, Közel-Kelet és Üzbegisztán helyzetét is.

Európai Parlament
Az Európai Parlamentben szintén nagy sürgés-forgás lesz a héten, számos luxemburgi miniszter jelenik meg a bizottságok előtt – így Jean-Claud Juncker, miniszterelnök a gazdasági és monetáris ügyek bizottsága előtt, Jeannot Krecke, gazdasági miniszter pedig a regionális ügyek bizottsága előtt beszél a pénzügyi elképzelésekről.

Charlie McCreevy belsőpiaci biztos a belső piaci bizottságban vitatja meg a szolgáltatási irányelvet, amely Franciaországban, az alkotmányról szóló vitában oly jelentős szerephez jutott.

Európai Bizottság
Az Európai Bizottság ezen a héten teszi közzé az ENSZ reformjáról szóló javaslatát, valamint az EU gazdasági növekedéséről és munkahelyteremtésről szóló jelentését. A testület várhatóan növeli a Bizottságban alkalmazandó nők számát is.