Az Európai Unió végrehajtó bizottsága hétfői közleményében vizsgálatokat jelentett be a pénzügyi szolgáltatások és az energiaszektor körében. A lépések célja, hogy a piaci versenyt akadályozó illegális tevékenységekre derítsenek fényt.

A vizsgálatok a pénzügyi szolgáltatási szektorban elsősorban a kiskereskedelmi bankügyletekre és az üzleti biztosításokra, az energiaiparon belül pedig az áramszolgáltatásra és az üzemanyagpiacra irányulnak.
A bizottságnak, mely az Unió trösztellenes ügyekért felelős szervezete, eltökélt szándéka, hogy a kérdéses ágazatokban még az év elején mélyreható vizsgálatokat hajtson végre.

A pénzügyi szolgáltatások a kiskereskedelmi bankügyletekben, elsősorban a fizetési rendszerekkel és a határokon átívelő üzleti fúziókkal kapcsolatban gyanított visszaélések miatt kerültek reflektorfénybe. Az energiaipari vizsgálat az árszabást és a kereskedelmet veszi majd górcső alá.

Az ágazatok átvizsgálásának célja, hogy fényt derítsenek az adott iparágakban tapasztalható törvénytelen gyakorlatokra, így azután konkrét akciókat indíthatnak a felelős cégek ellen.

A kiskereskedelmi bankügyletek átvizsgálása a fizetési bankkártyák ellenőrzésével kezdődik majd, amit az iparág egyéb szegmenseinek, és az üzleti biztosításoknak az átvilágítása követ az egész év során.
A pénzügyi vizsgálatok eredményeit a tervek szerint jövőre hozzák majd nyilvánosságra, az energiaszektor átvilágításáról viszont még ez év végéig közzétesznek egy ideiglenes jelentést, a teljes beszámoló pedig 2006-ra várható.

Egy korábbi átvilágítás eredményeképpen, mely a mobilkommunikációs roaming-díjszabásokra irányult, olyan vállalatok ellen indították meg a hivatalos nyomozást, mint a brit cégóriás Vodafone, vagy a német Deutsche Telekom csoport.