Ezentúl a kínai póló, pulóver, nadrág, melltartó, ágynemű Európába irányuló importja évente legfeljebb 12 százalékkal nőhet. Eddig több száz százalékkal nőtt a behozatal.

Az Európai Bizottság és Kína között megállapodás született a kínai textil és ruházati exporttal kapcsolatos vitában. A Peter Mandelson, EU kereskedelmi főbiztos és Bo Xilai, kínai kereskedelmi miniszter által aláírt egyetértési nyilatkozat tíz termékkategóriában állapít meg mennyiségi határokat az EU-ba irányuló kínai exportra.

A három évre szóló megállapodás termékcsoporttól függően a kínai szállítások évi 8 -12,5 százalékos növekedését teszi lehetővé. Az érintett árukör: pólóing, blúz, pulóver, férfi nadrág, női ruha, melltartó, ágynemű, konyhai- és asztalnemű, lenfonal, pamutszövet.

A tárgyalásos rendezés mindkét fél számára méltányos, egyúttal hosszabb távra kiszámítható kereskedelmi feltételeket teremt. A létrejött megállapodás a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium véleménye szerint a magyar elvárásokat kielégíti. Megszületése tárgyalásos rendezés eredménye, bírja a kínai fél egyetértését, így nem minősül egyoldalúan bevezetett korlátozásnak. Előnye, hogy a gazdaság szereplői, a termelők, a kereskedők és a felhasználók számára három évre teremt előrelátható, stabil viszonyokat. Végül, ami magyar szempontból talán legfontosabb, hogy az egyezség az összes olyan, elsősorban felsőruházati cikkre kiterjed, ahol számottevő a hazai gyártás.

Kína nem járt rosszul az egyeszséggel, hiszen a A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabálya szerint, ha egy ország bizonyos iparágát komolyan veszélyezteti az import, akkor a forgalom éves növekedését 7,5 százalékban maximálhatja.

Az elmúlt pár évbem egyébként a kínai pólóexport 175 százalékkal, a pulóver- és a nadrágbehozatal 400 százalékkal, a cipőé 700 (!) százalékkal nőtt mostanában.