Washington hivatalosan is bejelentette, hogy meghosszabbítja a biometrikus útlevelek bevezetésének határidejét, melyet a vízummentességet élvező EU tagállamoknak tett kötelezővé.

Amerikai tisztviselők a G8-ak bel- és igazságügyi minisztereinek csúcsértekezletén jelentették be, hogy kitolják a bevezetés határidejét. A döntés lényeges elmozdulást jelent az USA politikájában, mivel Amerika korábban arra figyelmeztetett, hogy másodszorra már nem hosszabbítja meg a határidőt. A rendelkezés értelmében a 27 vízummentességet élvező országnak, még egy éve van a biometrikus útlevelek bevezetésére – írja a Financial Times.

Az eredeti tervek szerint az útlevelekben október 26-tól kellett volna speciális mikro-chip-et használni, amely az utas genetikai adatait tartalmazta volna. Amennyiben ez nem valósul meg, az európai beutazóknak vízumot kellett volna váltaniuk. Az amerikai idegenforgalmi lobbi és az Európai Bizottság nyomására azonban, Washington a biometrikus adatok helyett ideiglenesen elfogadta a digitális fényképes útlevelek használatát.

Ugyanakkor még mindig nem tudni, mi vonatkozik majd Franciaországra és Olaszországra, amelyek mindig laminált fényképeket használnak állampolgáraik utazási okmányain. Amerikai tisztviselők azonban, megerősítették, foglalkoztak a francia és az olasz üggyel és megoldották azt, bár ennek részleteit nem közölték.