Az szocialisták 150 milliárd forint költségvetési bevételkiesést vállalnának, vélhetően az áfában. Az SZDSZ viszont az személyi jövedelemadó területén szeretne radikális lépést.

A Világgazdaság információi szerint az MSZP nem akar 40-150 milliárd forintnál nagyobb költségvetési bevételkiesést. A nagyobbik kománypárt szerint ez az az öszszeg, amely még a GDP-növekedésből és a “kifehérített gazdaságból” pótolható lenne jövőre. A szocialisták azt is hozzáteszik, ezt az összeget érdemesebb egy adónemben – így a jelenlegi tervek szerint az áfacsökkentésben – odaadni az állampolgároknak, mint elaprózottan, adónemenként szétosztva. Az SZDSZ az szja-ban radikálisabb lépést szeretne – a mostani tervek szerint ugyanis a 38 százalékos kulcs 1,5 millió forint helyett 1,6 milliónál lépne be -, így például könnyítene a felső kulcsban adózók terhein.

Nem lesz 21

Hozzávetőleg két hete dőlt el, hogy az egységes 21 százalékos, kvázi egykulcsos modelltől eláll a kabinet – tájékoztatták la Világgazdaságot kormányzati tisztségviselők. Szerintük a modell nem finanszírozható, a megrendelt közvélemény-kutatások és fókuszcsoportos felmérések szerint a társadalom sem igényli az egységes rendszert.

A felmérések szerint az állampolgárok semmi olyat nem támogatnak, ami a gazdagokra és a szegényekre is egyforma adóterheket ró. Szerintük az a jobb, ha a gazdagok jobban adóznak, ők azok is, akik a kiskapukat is jobban megtalálják.