Mádl Ferenc köztársasági elnök a mai napon megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényt.

A magyar jogrendszerben egymás mellett működnek a települési önkormányzatok, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek jogainak érvényre juttatására létrehozott települési kisebbségi önkormányzatok. A véleményezésre megküldött törvény egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a kisebbségi önkormányzat legtöbb szavazattal megválasztott tagja a helyi önkormányzat képviselőtestületének tagjává váljon. Ezzel a kisebbségi választópolgárok kétfajta módon is juttathatnának képviselőt az önkormányzati képviselőtestületbe: egyrészt a helyi önkormányzati választáson, másrészt pedig úgy, hogy a települési kisebbségi önkormányzati választáson leadott szavazatuk is önkormányzati képviselői mandátumot eredményezhet.

Az államfő szerint ez a szabályozás két szempontból is aggályos. Egyrészt a törvény szerint olyan képviselők is mandátumhoz juthatnának a helyi önkormányzat képviselőtestületében, akiket nem a választópolgárok teljes közössége választhatott meg az önkormányzati választáson, így a megfelelő demokratikus legitimációjuk hiányzik. A köztársasági elnök szerint ez sérti a népszuverenitás elvét. Az államfő emellett a választójog egyenlősége szempontjából is aggályokat fogalmazott meg. A kisebbséghez tartozók ugyanis több szavazattal rendelkeznének az önkormányzati képviselők megválasztásánál, mint a kisebbséghez nem tartozók.

A köztársasági elnök indítványa felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszabályok a kisebbségi jelöltek számára jelenleg is kedvezményesen teszik lehetővé a mandátumszerzést a helyi önkormányzati választáson. A hatályban lévő szabályok azonban kielégítik az Alkotmány követelményeit, hiszen nem biztosítanak többes választójogot a kisebbséghez tartozók számára.

A köztársasági elnök indítványának a szövege teljes terjedelmében a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható:
http://www.keh.hu/…rmanyzat.pdf