Egy nemrég megjelent elemzés szerint az EU-csúcs kudarcát a tagállamok eltérő jövőképe okozta: a britek szabad versenyt akarnak, míg a francia-német tengely a szociális Európát félti. Az elemzés szerint az új költségevetés elfogadása az osztrák elnökség feladata lehet, ám az Unió jövőjének kialakításában a soros elnökséget átvevő Nagy-Britannia is vezető szerephez juthat.

A múlt héten lezárult EU-csúcson az állam- és kormányfők nem tudtak megállapodni az Európai Unió 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó költségvetéséről. A megállapodás hiánya ugyanakkor nem okoz fennakadást az EU mindennapi életében, az egységes piac és az euró nem omlik össze, bár az új hétéves pénzügyi perspektíva elfogadására valószínűleg a 2006-os osztrák elnökségig várni kell – fogalmaz a Weber Shandwick elemzése.

Az elemzés szerint a költségvetési vitában két „jövő koncepció” csapott össze: míg a hollandok és skandináv államok, valamint Nagy-Britannia liberális gazdaságpolitikai irányvonal megvalósítását, s ezzel párhuzamosan a közös európai intézmények súlyának csökkentését tartja kívánatosnak, addig Franciaország és Németország az Európai Uniótól az iparpolitika fejlesztését és az európai szociális modell védelmét várja el.

2005. július 1-től Nagy-Britannia veszi át az Unió soros elnöki tisztségét. Tony Blair számára ez ideális lehetőséget biztosít arra, hogy az EU jövőjének kialakításában domináns szerepet vállaljon – írja a WS jelentése. A britek arra számítanak, hogy képesek lesznek az EU-n belüli hatalmi egyensúlyt átalakítani, s a francia-német tengely is meggyengülhet. Németországban szeptember folyamán választásokat tartanak, s a kormányfői poszton Schrödert az ellenzéki Andrea Merkel válthatja.

Az EU-csúcs kudarca – kiváltképpen az Alkotmány francia és holland elutasítása után – politikai és pénzügyi bizonytalanságot vonhat maga után. Az Európai Unió bizonytalanabbá válhat, kevésbé lesz képes globális szereplőként fellépni, és ez gondot okozhat a Kelet-Ázsia és Észak-Amerika által támasztott gazdasági kihívásoknak való megfelelésben is – áll az elemzésben.