A határokon átívelő internetes szerencsejátékra vonatkozó uniós megkötéseknek egyre nagyobb számú jogi kihívással kell szembenézniük, és három éven belül végleg elbukhatnak – állítja egy szerencsejátékkal foglalkozó jogi szakértő.

Bár az Európai Unió törvényei lehetővé teszik a szerencsejáték-cégek számára, hogy határokon átívelő üzleteket bonyolítsanak, sok tagállam saját rendelkezései kifejezetten tiltják ugyanezt – a kritikák szerint ezzel biztosítva a saját állami szerencsejátékok védelmét.

„A szabályozás összeomlása már csak idő kérdése” – mondta Ewout Keuleers, a brüsszeli ügyvédi kamara jogásza nemrég egy szerencsejáték-jogi konferencián.

„A piac egy részét két-három éven belül megnyitják a társadalmilag elfogadhatóbb szerencsejátékok, pl. a sportfogadás előtt” – nyilatkozta. „Lehetséges, hogy a pókernek is zöld utat engednek majd, ha azt a bíróságok tehetségen-ügyességen alapuló játéknak ismerik el.” – tette hozzá.

A póker az internetes fogadóirodák egyik legnagyobb aranybányájává vált, akik a világ teljes internetes szerencsejáték-forgalmát évi 7-12 milliárd dollárra becsülik, és évente nagyjából húsz százalékos növekedéssel számolnak.

A nemzetközi fogadások korlátozásai jelentik a legnagyobb kockázatot az olyan újonnan alapított cégeknek, mint a londoni PartyGaming.

Keuleers elmondta, hogy az európai bíróságokon csak 2004 júliusa óta négy alkalommal merültek fel jogi kifogások a nemzetközi szerencsejáték-megkötésekkel szemben. Az ezt megelőző tizenkét évben regisztrált összesen öt esethez képest ez látványos különbséget tükröz.

A jogász aktuális példaként Németországot és Finnországot jelölte meg. A múlt hónapban ugyanis a finn legfelsőbb bíróság elmarasztalt egy nemzetközi cégnek a finn piacról való kitiltását szorgalmazó kormánydöntést.

„Elméletileg persze léteznek megkötések, ám ezeket egyre nehezebb lesz betartatni. Valószínűtlen, hogy az Unióban 2006-ra megvalósulhat a nyílt szerencsejáték-piac, de végül majd eljutunk ahhoz is” – mondta Keuleers.