Nagy Britannia pénteken veszi át az elnökséget Luxemburgtól, miközben Európa-szerte folytatódnak a találgatások, vajon London mire lesz képes – illetve hajlandó – a 2007-2013 közötti pénzügyi perspektívák ügyében. A héten találkoznak a kulturális miniszterek és összeül a közlekedési-, energetikai- és informatikai minisztereket tömörítő Tanács is. Az Európai Bizottság a hét közepén teszi közzé a Törökországgal októberben kezdődő csatlakozási tárgyalások alapját képező javaslattervezetet.

Charlie McCreevy, belső piaci ügyekért felelős biztos hétfőn Londonba utazik, hogy Gordon Brown-al találkozzék, akivel előzetes megbeszéléseket folytat a brit elnökségről. A brit elnökség honlapja a http://www.eu2005.gov.uk címen érhető el.

Amíg a luxemburgi elnökség munkájának befejezésére készül, az EU kulturális miniszterei vasárnaptól hétfőig (2005. június 26-27.) nem hivatalos találkozójukon az ifjúságról és az oktatásról tanácskoznak. A közlekedési energetikai- és informatikai miniszterek hétfőn és kedden tartják ülésüket.

Nemzetközi ügyek

Gerhard Schröder hétfőn George Bush, amerikai elnökkel találkozik, majd beszédet mond a washingtoni kereskedelmi kamarában. A német kancellárnak sűrű hete lesz, hiszen pénteken tartják a bizalmatlansági szavazást, amely kijelölheti az előrehozott választások menetrendjét.

A német és a francia külügyminiszter, valamint a brit Európa-ügyi miniszter hétfőn Varsóba utaznak, ahol lengyel diplomaták előtt vitáznak az EU Alkotmányról, a költségvetésről és a biztonságpolitikáról. Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke is Varsóba látogat, ahol Jaroslaw Pietras, Európa-ügyi miniszterrel folytat megbeszéléseket.

Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke hétfőn a Közel-Keletre látogat, ahol találkozik Ariel Sharon, izraeli miniszterelnökkel, valamint Mahmud Abbas, palesztín vezetővel is.

Európai Bizottság

Siim Kallas, adminisztratív ügyekért és a korrupció elleni küzdelemért felelős biztost hétfőn és kedden Ukrajnában Viktor Juscsenko, ukrán elnök és Júlia Timosenko, ukrán miniszterelnök fogadja. A megbeszéléseken a szervezett bűnözés elleni harcról, valamint a korrupcióról esik majd szó.

Olli Rehn, bővítésért felelős biztos Brüsszelben teszi közzé a Törökországgal októberben kezdődő csatlakozási tárgyalások alapját képező javaslattervezetet. A javaslat kitér a civil szervezetek a török és a horvát csatlakozási folyamatba való bevonására.

Joaquin Almunia, várhatóan ezen a héten jelenti be, hogy javasolja az Olaszország elleni költségvetési hiány miatti eljárás megindítását.

Keddtől csütörtökig tart a szerbiai-montenegrói és koszóvói vezetők brüsszeli látogatása. A politikusok több biztossal is megbeszéléseket folytatnak, melyek témája a Szerbiával kötendő Stabilitási és Társulási Egyezmény lesz.

Az európai parlamenti képviselők ezen a héten készítik elő a július 4-7-ig tartandó, a nyári szünet előtti utolsó plenáris ülést.