Szeptembertől indul az új földhivatali szolgáltatás: aki igényt tart rá, folyamatosan értesülhet arról, történt-e változás a tulajdoni lapján. Az új informatikai fejlesztés célja, hogy az ügyfelek biztonságban érezhessék magukat, ne fordulhasson elő, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül valaki illetéktelenül, hátsó szándékkal módosítsa az adatokat.

A fejlesztések két irányban folynak, az egyik – s ez fejeződik be hamarabb – lehetővé teszi, hogy az ügyfél a megadott e-mail címre automatikus értesítést kapjon, ha a tulajdoni lapját érintő változás átvezetésére kérelem vagy más beadvány érkezik – írja a Világgazdaság. A lap szerint a következő etapban a mobiltelefonos üzenetküldés, azaz az SMS-értesítés műszaki feltételeit teremtik meg. Várhatóan a jövő év januárjától indulhat a szolgáltatásnak ez a része.

A speciális informatikai szolgáltatás ötletgazdája az agrártárca volt, ám kellő anyagi erő híján – piaci alapon – külső forrásbevonással valósul meg a fejlesztés – teszi hozzá a lap. Az éves előfizetéssel lehet majd hozzájutni a szolgáltatáshoz, ennek díja 1500-2500 forint körül alakul ingatlanonként, attól függően, milyen értesítési formát, illetve hány üzenetet magában foglaló csomagot választ az ügyfél.

A földhivatalok ügyfélszolgálatainál lehet majd szerződést kötni a szolgáltatásra egy formanyomtatvány kitöltésével. A megrendelést évente ismételni kell. Aki a mobiltelefonos értesítést választja, SMS-váltással újíthatja meg a szerződését – írja a Világgazdaság.